KLINIKA ZA PEDIJATRIJU

Zavod za pedijatrijsku pulmologiju, alergologiju, imunologiju i reumatologiju

U okviru nekadašnjeg Zavoda za zaštitu majke i djeteta postojali su odvojeni Odjeli za pulmologiju i alergologiju, a od osnutka Klinike za dječje bolesti Zagreb uspostavljen je Odjel u sadašnjem ustrojstvu. Zavod obuhvaća pedijatrijsku pulmologiju, pedijatrijsku alergologiju i kliničku imunologiju te pedijatrijsku reumatologiju.

Pri Odjelu se zbrinjavaju bolesnici s akutnim i kroničnim bolestima dišnog sustava, alergijskim bolestima, bolestima imunološkog sustava te reumatološkim bolestima. Zbrinjavanje bolesnika provodi se kroz ambulantno i dnevno bolničko liječenje pri Respiracijskom centru i u Ambulantama za alergologiju, imunologiju i reumatologiju,  odnosno u obliku stacionarnog liječenja na odjelu. Tijekom školske godine redovito se održava škola o astmi koja uključuje edukaciju, savjetovanje i potporu oboljeloj djeci i njihovim obiteljima. Dijagnostičko-terapijski postupci koji se provode pri Odjelu uključuju kompletnu dijagnostičku i terapijsku endoskopiju dišnog sustava, 24-satni pH-monitoring i impedancu, funkcionalnu plućnu dijagnostiku, alergološka ispitivanja, provokacijske testove kod alergije na hranu, lijekove i cjepiva, specifičnu imunoterapiju inhalacijskim alergenima i otrovima opnokrilaca,  ultrazvuk zglobova i mišića, terapijsku i dijagnostičku punkciju zglobova, te visokodiferentnu alergološku, imunološku i  reumatološku farmakoterapiju.

Na Odjelu se provodi edukacija specijalizanata iz pedijatrije te ostalih specijalizacija koje u svojem programu imaju edukaciju iz pedijatrijske pulmologije, alergologije, imunologije i reumatologije. Također se provodi edukacija specijalizanata iz uže specijalizacije iz pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije, te pedijatrijske pulmologije, a djelatnici Odjela obavljaju funkciju glavnih mentora.

Liječnici:

  • Doc.dr.sc. Irena Ivković-Jureković, prim.dr.med. specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije, voditelj Odjela
  • Doc. dr. sc. Ivan Pavić, dr.med.specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske pulmologije
  • prim. dr. sc. Marta Navratil, dr.med. specijalist pedijatar, uži specijalist alergologije i kliničke imunologije
  • Maja Bosanac, dr.med.specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske pulmologije
  • Doc.dr.sc. Alenka Gagro, dr.med.specijalist pedijatar, uži specijalist alergologije i kliničke imunologije
  • Iva Topalušić, dr.med., specijalist pedijatar
  • Agneza Marija Pasini, dr. med., spec. pedijatrije

Prvostupnice sestrinstva:

Medicinske sestre:

Doc. dr. sc. Irena Ivković-Jureković, dr. med., uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologijePročelnica Zavoda
Ana Viljevac, bacc. med. techn.Glavna sestra
Tel: 01/4600118
Kontakt
Pedijatrijska pulmologija, alergologija i imunologija:
• telefon: 01/46 00 143
(ponedjeljak-petak 9.00-15.00 h)
• fax : 01/46 00 214

Pedijatrijska reumatologija:
• telefon 01/46 00 238
(ponedjeljak 12.30-14.30 h)