KLINIKA ZA DJEČJU KIRURGIJU

Odjel za urologiju

Odjel za dječju urologiju smješten je na drugom katu Klinike, a sastoji se od 3 sobe s ukupno 12 bolesničkih postelja, od čega je jedna soba osigurana za smještaj majke uz dijete kapaciteta 3 postelje.

Odjel za urologiju najfrekventniji je odjel Klinike za dječju kirurgiju budući da se oko 30 posto dječje kirurške problematike odnosi na bolesti i anomalije mokraćnog sustava. Najčešće se radi o prirođenim anomalijama urogenitalnog sustava koji se uspješno kirurški liječe u našoj Klinici.

Na Odjelu liječimo pacijente od novorođenačke dobi do punoljetnosti. Zahvaljujući mogućnosti sve ranije i kvalitetnije dijagnostike te prepoznavanju određenih anomalija intrauterino tijekom razvoja ploda, urogenitalne malformacije počinju se liječiti od trenutka rođenja. Dijagnostičke mogućnosti u otkrivanju uroloških bolesti djece su kompleksne. Endoskopske pretrage (cistoskopiju i uretroskopiju) rutinski izvodimo u općoj anesteziji kako bismo potpuno izbjegli nelagodu i bol kod naših malih pacijenata.

U svakodnevnom radu Odjela za urologiju kirurški se zbrinjavaju najčešće anomalije kao što su nespušteni testisi, vodene testikularne kile, fimoze, opstruktivna stanja urotrakta (hidronefroze, megaureteri), vezikoureteralni refluksi (VUR), kamenci mokraćnog sustava te akutna bolna stanja skrotuma (torzija testisa i sl.).

U tradiciji našeg Odjela posebno mjesto zauzima kirurško-rekonstruktivno liječenje hipospadija, od jednostavnijih do najsloženijih oblika te česte anomalije, pri čemu pacijente liječimo modernim kirurškim metodama, kada je god to moguće u jednom zahvatu.
Posljednjih nekoliko godina minimalno invazivni postupci zamjenjuju standardne kirurške operacije u više područja.Tako smo klasične operacije varikocele gotovo u potpunosti zamijenili laparoskopskom operacijom, a otvoreno operacijsko liječenje vezikoureteralnog refluksa (VUR) endoskopskom submukoznom injekcijom hijaluronskog preparata čime se daleko jednostavnijom i za malog pacijeta lakšom metodom može izliječiti gotovo 90 posto refluksa, te umjesto višednevnog boravka i dugotrajnog liječenja, u jednom danu izliječiti pacijenta.

Voditelj odjela:

  • Prim. mr. sc. Anto Pajić, dr. med., spec. dječje kirurgije

Glavna odjelna sestra:

  • Dubravka Đurkin, dipl.med.sestra

Liječnici na odjelu:

  • prim.mr.sc. Anto Pajić, dr.med., specijalist dječje kirurgije (ambulanta petkom)
  • Fran Štampalija, dr.med., specijalist dječje kirurgije (ambulanta ponedjeljkom)
  • Nikica Lesjak, dr.med., specijalist dječje kirurgije (ambulanta petkom)
  • Mario Kurtanjek, dr. med., specijalist dječje kirurgije
  • prim. mr. sc. Mislav Bastić, dr. med., spec. dječje kirurgije

Sestre na odjelu:

Prim. mr. sc. Anto Pajić, dr. med., spec. dječje kirurgijeVoditelj Odjela
Tel: 01 4600 186
Fax: 385 1 46 00 169
Dubravka Đurkin, bacc.med.techn.Glavna sestra
Telefon: 01/46 00 203