ODJEL ZA DJEČJU ORTOPEDIJU S DNEVNOM BOLNICOM

Djelatnost dječje ortopedije započinje s radom 1965. godine u tadašnjem Centru za zaštitu majki i djece u Zagrebu sa zadacima djelovanja u probiru ranog fizičkog invaliditeda djece. Tada se razvoj dječje ortopedije temeljio na tzv. socijalnoj ortopediji, s naglaskom na probiru i pružanju stručno metodološke pomoći svima onima koji skrbe o djetetu.

Današnji Odjel za dječju ortopediju u sastavu Klinike za dječje bolesti Zagreb radi na ranom otkrivanju i liječenju prirođenih nedostataka koštano – zglobnog sustava u u novorođenčadi i dojenčadi. Na našem Zavodu provodi se specijalističko – konzilijarna zdravstvena zaštita i bolnička zdravstvena zaštita djece do 18 godina s bolestima i ozljedama koštano – mišićnog sustava.

Djelatnici Odjela su: pet liječnika specijalista ortopedije, jedna liječnica specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, tri specijalizanta ortopedije i traumatologije, jedan specijalizant fizikalne medicine i rehabilitacije, 1 magistra sestrinstva i jedanaest srednjih medicinskih setara, te 12 fizioterapeuta. Svi zajedno provode prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju djece s poremećajima koštano – zglobnog sustava.

Jedan od glavnih ciljeva Odjela je uska povezanost s ustanovama koje skrbe o djeci kako bi se što uspješnije provodila prevencija i liječenje prirođenih i stečenih anomalija koštano – zglobnog sustava. Ortopedska poliklinika Odjela uključuje opću ortopedsku ambulantu i subspecijalističke ambulante za ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog sustava u djece. Kroz ortopedske ambulante provode se pregledi i konzervativno liječenje bolesti zakrivljene kralježnice (skolioze i kifoze), bolesti kuka, koljena, stopala i ostalih dijelova koštano – mišićnog sustava. Naši djelatnici rade i na liječenju tumorskih bolesti  koštano – mišićnog sustava kao i liječenju koštanih displazija. Godišnje se u ortopedskoj poliklinici izvrši preko 22 000 pregleda. U operacijskoj sali Klinike za dječje bolesti provodi se liječenje bolesnika s bolestima i ozljedama koštano – mišićnog sustava kojima je potrebno operacijsko liječenje.

Djelatnici Odjela mogu liječiti ambulantno, konzervativno ili operacijski svu djecu do 18 godina starosti koja imaju bolest ili ozljedu na koštano – mišićnom sustavu. Posebno ističemo subspecijalističke ambulante za ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog sustava u djece te rani probir i liječenje razvojnog poremećaja zgloba kuka.

Kroz naše ortopedske ambulante provode se pregledi i konzervativno liječenje bolesti zakrivljene kralježnice (skolioze i kifoze). Isto tako, bilo konzervativno bilo operacijski, liječe se razlike u duljini ekstremiteta. Osim razvojnog poremećaja zgloba kuka, djelatnici Odjela liječe i ostale bolesti kuka koje trebaju konzervativno ili operativno liječenje, primjerice septički artritis kuka, prolazni sinovitis kuka, Perthes-ovu bolest itd. Kao najozljeđivaniji zglob ljudskog tijela, koljeno je jedan od najčešće pregledavnih zglobova djece i adolescenata u sklopu ortopedske poliklinike.

Većinu bolesti koljena liječimo konzervativno, npr. juvenilne osteohondroze, entenzitis patele itd. Ozljede koljena koje trebaju operacijsko liječenje uglavnom zbrinjavamo artroskopskom kirurškom tehnikom, primjerice stanja nakon luksacije patele, oštećenje meniskusa koljena ili puknuće prednjeg križnog ligamenta. Bolesti novorođenačkog, dojenačkog i dječjeg stopala obuhvaćaju značajni dio pregledanih bolesnika  u sklopu ortopedske poliklinike. Pa se tako kod nas konzervativno i operacijski liječe brojne bolesti dječjeg stopala, npr. pes equinovarus, pes aduktus, pes planus itd.

Naši djelatnici rade na konzervativnom i operacijskom liječenju tumorskih bolesti  koštano – mišićnog sustava, primjerice rekonstrukcije velikih zglobova specijalim tumorskim protezama. Kod tih bolesnika potrebna je suradnja sa Zavodom za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti smještene u prostore Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice  gdje se uglavnom provodi kemoterapija. Također, na našem Odjelu se provodi konzervativno i kirurško liječenje koštanih displazija i drugih rijetkih bolesti djece, npr. osteogenesis imperfecta, displazija epifizealis hemimelica itd.

Fizikalna terapija u sklopu Odjela za dječju ortopediju s dnevnom bolnicom daje usluge Klinici za pedijatriju i Klinici za dječju kirurgiju.

Roditelji naših malih bolesnika bi trebali znati da ono što djetetu najviše nedostaje u bolnici su njegovi roditelji. Stoga bi trebalo posjete ograničiti na roditelje (ili djetetu blisku osobu). Istovremeno na odjelu (zbog skučenosti prostora) uz dijete može boraviti JEDNA osoba i ne bi trebalo voditi drugu djecu u posjetu. Ukoliko je neki od roditelja prehlađen ili bolestan trebalo bi izbjegavati posjete, jer bezazlena prehlada može bolesnom djetetu produžiti boravak u bolnici.

Kod dolaska u posjetu roditelji bi se svakako trebali javiti odjelnoj ili sobnoj sestri,   sa kojom se mogu dogovoriti koju bi hranu mogli donijeti djetetu. Nikako ne bi trebalo dirati i hraniti drugu djecu, jer liječenje i neke pretrage ovise o uzetoj hrani.

Svi roditelji se lijepo mole da kod ulaska u sobu operu ruke, te da osobne stvari i kapute ne odlažu na krevete. Također, ne bi trebalo konzumirati hranu i piće u bolesničkim sobama, već u prostoru ispred Odjela.

Kod posjete bolesnom djetetu, vrijeme treba posvetiti isključivo svom djetetu, njegujući ga, igrajući se sa njime, čitajući mu priče, pričati s djetetom i zabavljati ga. Djeca smještena na Odjelu mogu dio vremena provesti u igraonici, vrtiću ili školi ako im to dozvoljava zdravstveno stanje. O tome se roditelji trebaju dogovoriti s osobljem koje brine o djetetu. Posjete bolesnicima dopuštene su članovima uže obitelji, tako da u sobi bude najviše jedan posjetitelj.

Djeca smještena na Odjelu mogu se posjetiti svakodnevno od 10:00 do 22:00 sata, s naputkom da od 18:00 do 22:00 uz dijete bude roditelj ili djetetu bliska osoba koja bi (posebice manjoj djeci) olakšala pripremu za spavanje i uspavljivanje, te na taj način smanjila djetetovu traumu od naglog odvajanja. Informacije o zdravlju djeteta mogu se dobiti od liječnika radnim danom od 14:00 do 15:00 sati ili u isto vrijeme na telefon: 01/ 46 00 211. O djeci čije je stanje teško informacije se mogu dobiti u svako doba.

Djeca teško podnose odvajanje od svojih najbližih i svoga doma. Cjelokupno osoblje Klinike potrudit će se svojim znanjem i stručnošću umanjiti roditeljski strah i zabrinutost, te adekvatno odgovoriti na tjelesne i emocionalne potrebe djeteta u bolnici. Prema dobi djeteta, roditelji bi trebali približiti i pripremiti dijete za boravak u bolnici. Sve pojedinosti o djetetu roditelji dogovaraju s liječnikom i medicinskom sestrom koja brine o njemu. Liječnik i medicinska sestra  Odjela uvijek su na raspolaganju za sve informacije o zdravstvenom stanju djeteta.

Za boravak u bolnici treba ponijeti:

 • Pribor za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, češalj)
 • Pidžama
 • Ručnik, papuče
 • Ovisno o dobi djeteta igračku ili knjigu

 

Za vrijeme posjeta potrebno je zaštititi sebe i druge od infekcija PRANJEM RUKU. Ruke treba prati prilikom posjeta, tj.odmah po ulasku u bolesnički prostor, prije jela i hranjenja djeteta, te nakon odlaska u nužnik.

Roditelji se najljubaznije mole da se tjekom boravka u bolnici pridržavaju kućnog reda, poštujući potrebe sve bolesne djece, ne ometajući njihovo liječenje i oporavak. Potrebno je naglasiti da mobilni telefoni ometaju rad medicinskih aparata i njihovo korištenje treba biti pažljivo. Preporuka je ne ostavljati ih djeci na odjelu, budući  da za njih osoblje ne odgovara.

Pušenje je strogo zabranjeno u svim prostorijama Klinike.

Više djelatnika Odjela studenti su posljediplomskih doktorskih studija i zajedno s ostalim djelatnicima sudjeluju u znanstveno – istraživačkom radu. U sklopu Odjela organizira se poslijediplomska individualna edukacija trajnog usavršavanja pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, „Ultrazvučna dijagnostika razvojnog poremećaja kuka u djece.“

Voditelj Odjela:

 • Tomislav Ribičić, dr.med., specijalist ortoped i uže specijalnosti iz dječje ortopedije

Glavna sestra:

 • Marita Anzulović, magistra sestrinstva

Liječnici:

 • Dr.sc. Davor Bojić, dr.med., specijalist ortoped i uže specijalnosti iz dječje ortopedije
 • Dr.sc. Josip Vlaić, dr.med., specijalist ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije
 • Marijana Šimić Jovičić, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije
 • Nikolina Kristić Cvitanović, dr.med. specijalist fizijatar
 • Ida Matić, dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije
 • Sven Šimunić, dr. med., specijalizant ortopedije i traumatologije
 • Stjepan Čota, dr.med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
 • Karla Jurić, dr. med., specijalizant fizikalne medicine i rehabilitacije

Fizioterapeuti:

 • Gordana Slak, glavni fizioterapeut
 • Ljiljana Barčot, prvostupnik fizioterapije
 • Marko Miličić, prvostupnik fizioterapije
 • Ivana Jurković, prvostupnik fizioterapije
 • Suzana Skočilić- Kotnik, prvostupnik fizioterapije
 • Meri Tabain-Tursan, prvostupnik fizioterapije
 • Lidija Telišman, prvostupnik fizioterapije
 • Nadežda Turković, prvostupnik fizioterapije
 • Nevenka Valičević, prvostupnik fizioterapije
 • Stupnišek Nikolina , dipl.physio
 • Tomrlin Kožić Mirjana, dipl.physio
 • MILIĆEVIĆ ANTONELA, prvostupnik fizioterapije
 • BEDEKOVIĆ ANA, prvostupnik fizioterapije
 • VUKIĆ IVA, prvostupnik fizioterapije
Preuzmi PDF dokument
Tomislav Ribičić, dr. med. spec. ortopedVoditelj odjela
Tel: 01/4600 204
Marita Anzulović, magistra sestrinstvaGlavna sestra
Tel: 385 1 46 00 204
AMBULANTA FIZIKALNA TERAPIJA
Lokacija: Prilaz Gjure Deželića 79
Tel: 385 1 4600 213
Mob: 091 46 00 373