KLINIKA ZA DJEČJU KIRURGIJU

Operacijski trakt i centralna sterilizacija

Operacijske sale i središnja sterilizacija najveći su odjel u Klinici za dječje bolesti Zagreb, kako prostorom koji zauzimaju, tako i brojem djelatnika. Klinika za dječju kirurgiju trenutačno raspolaže jednim operacijskim traktom. U njemu su 3 glavne operacijske sale, jedna endoskopska i jedna hitna kirurška sala. Sve su sale opremljene u skladu s modernim medicinskim i zakonskim standardima i omogućavaju obavljanje najsloženijih kirurških zahvata. U njima se godišnje učini između šest i sedam tisuća kirurških zahvata na djeci svih dobnih skupina, te gotovo još toliko manjih obrada, kao i dijagnostičkih i intervencijskih endoskopskih zahvata.

Ponosni smo da je naša Klinika još uvijek jedini centar u Hrvatskoj u kojem se organizirano i sustavno vrši minimalno invazivna, endoskopska kirurgije u djece u pravom smislu te riječi.  Laparoskopska operacija djeteta od 1500 grama i svega tri tjedna starosti, te ORL endoskopska intervencija na djetetu teškom 750 grama, samo su neki od tisuća složenih procedura koje obavljamo u našim salama. U proteklom  desetljeću, u našim salama, operirali su neki od vodećih svjetskih dječjih kirurga. Svi su pohvalili osposobljenost, profesionalnost, ljubaznost i predanost cjelokupnog osoblja naših sala, koje zajedničkim naporima i timskom radom čini operacijske sale Klinike za dječju kirurgiju ugodnim okruženjem za rad i u uvjetima najvećega stresa složenih; a često i po život rizičnih operacija na djeci. S ponosom možemo ustvrditi kako smo najznačajniji dio procesa u kojem se s uspjehom vodi borba za život i njegovu kvalitetu na samim iskonima: od rođenja pa do kraja puberteta.

Često zaboravljana i zanemarivana, središnja sterilizacija neizostavan je i nezaobilazan dio svakodnevnog bolničkog rada. Mada se (neopravdano) u poimanju veže uz operacijski rad, njena je uloga u svakodnevnici daleko šira, središnja je sterilizacija uistinu središnji dio osnova bolničkoga rada. Osim čišćenja, dezinfekcije, steriliziranja i sterilnog pakiranja instrumenata, materijala i pribora za potrebe operacijskih sala, u odjelu se priprema materijal, pribor i instrumenti nužni za svakodnevni rad doslovno svih bolničkih odjela i ambulanti. Uz svakodnevni rad za potrebe matične ustanove, vršimo i pripremu instrumenata i materijala za vanjske ustanove, što nas dijelom čini i dohodovnim odjelom.

Voditelj Odjela operacije i centralne sterilizacije:
prof. dr. sc. Stjepan Višnjić, dr. med.

Odjelna sestra i glavna instrumentarka:
Andreja Turčin, bacc. med. techn.
Tel.  01 4600 198

Glavna sestra centralne sterilizacije: Katarina Regvat, bacc. med. techn.

Katarina Regvat, bacc.med.tech.
Tel. 01 4600 201

OPERACIJSKA SALA

Više instrumentarke :

Instrumentarke :

Medicinske sestre u centralnoj sterilizaciji :

Pomoćni radnici u zdravstvu :

Prof.dr.sc. Stjepan Višnjić, dr.med.Voditelj Odjela
Tel: 01/4600204
Andreja Turčin, bacc. med. techn.Odjelna sestra i glavna instrumentarka
Tel. 01 4600 198
Katarina Regvat, bacc.med.tech.Glavna sestra sterilizacije
Tel. 01 4600 201