VOLONTIRANJE U DJEČJOJ BOLNICI JE ISKUSTVO KAO NITI JEDNO PRIJE!

Rado primamo volontere koji djeci žele pokloniti svoje vrijeme, znanje i nasmijana lica.

 • Svakodnevno s našim „bibliobusom“ (bibliokolicima J ) obići djecu po odjelima/čekaonicama i ponuditi im slikovnice, bojanke i bojice ili knjige
 • Djeci koja ne znaju čitati, pročitati priču ili više njih
 • Izraditi aplikaciju za mobilne telefone za lakše snalaženje u bolničkim prostorima
 • Pomoći organizirati proslavu rođendana ili završetak dugotrajnog liječenja
 • Sudjelovati u radu odgajateljica u bolnčkom vrtiću
 • Asistirati učiteljima i profesorima u nastavi koju izvode u školi u bolnici, te poslije pomagati djeci u učenju
 • Uređivati zelenilo uokolo bolnice
 • Asistirati socijalnom radniku ili drugom profilu stručnih djelatnika u Klinici, prema dogovoru
 • Izraditi web stranicu za dijete koje to želi i čiji roditelji to odobravaju
 • Prevoditi na strane jezike dokumentaciju kada djeca odlaze na liječenje u inozemstvo
 • Poigrati se s djetetom i na taj način omogućiti roditelju koji cijeli dan boravi uz dijete da ode na ručak ili kavu, bez da osjeća krivicu što ostavlja dijete samo

Neke od navedenih aktivnosti, uz dobru volju zahtjevaju i specifična znanja. Svaki volonter može od koordinatora volontera dobiti potvrdu u kojoj se točno navodi vrijeme provedeno na volontiranju, uložena i stečena znanja, te rezultat ili proizvod dobiven njegovim zalaganjem. Potičemo Vas također da našem koordinatoru date svoje prijedloge o novim aktivnostima, koje ćemo zajedno prokomentirati i ostvariti ako odgovaraju specifičnostima grupe o kojoj brinemo – bolesnoj djeci, ali i njihovim roditeljima/skrbnicima.

Svakog volontera upoznajemo s prostorom Klinike, te našom osnovnom djelatnošću. Zatim potpisujemo Volonterski ugovor, a tijekom volontiranja detaljno evidentiramo provedeno vrijeme i vrstu aktivnosti. Potom volonter prolazi  edukaciju iz specifičnosti koje proizlaze iz rada s ranjivom skupinom kao što su djeca. Koordinator volontera prvo vrijeme provodi s volonterom, pomaže mu u konkretnim situacijama, predstavlja ga djelatnicima i ostaje mu na raspolaganju tijekom cijelog volontiranja.

PONEDJELJAK

od 14.00 – 15.00h

Maturanti X. gimnazije „Ivan Supek“ volonterski izvode Projekt „Princeza pričalica“ u predvorju odjela ortopedije. Odjeveni u princeze i prinčeve, izvode igrokaze poznatih dječjih bajki,  djeci dijele čarobne štapiće,  krune i diplome koje sami izrađuju, potičući ih na interakciju

Od 14.00-16.00h

Za djecu starijeg uzrasta, učenici V. gimnazije izvode atraktivne i bezopasne kemijske pokuse u okviru volonterskog programa „Znanstveni party“. Aktivnost se odvija u prostoru za druženje djece na drugom ili trećem katu pedijatrije pod stručnim vodstvom profesora iz gimnazije

od 16 – 17.30h

Educirani volonteri Crvenog križa provode edukativno/kreativne radionice s djecom u prostoru sale za sastanke na drugom katu pedijatrije

Prvi i treći tjedan u mjesecu

U prijepodnevnim satima  „Crveni nosovi“, klaunovi doktori obilaze djecu po bolesničkim sobama i ambulantama

UTORAK

od 14 – 16h

Stručnjaci raznih profesija (psiholozi, veterinari, pedijatri…) održavaju predavanja u sklopu projekta „Djeca prijatelji životinja“, na trećem katu upravne zgrade. Na taj način pripremamo djecu za susret sa terapijskim psima, koji se odvija četvrtkom, ali govorimo i o drugim životinjama sa konačnim ciljem prevencije zlostavljanja životinja.

od 16 – 18h

Studenti psihologije/medicine/učiteljskog fakulteta, u okviru udruge „Centar Pričaj mi“  izvode svaki tjedan drugu lutkarsku predstavu. Koriste prostore blagavaonica, predvorja na odjelima, a potom odlaze od kreveta do kreveta djeci koja iz različitih razloga u tom trenutku nisu pokretna. Ovo su prvi volonteri dodatno educirani za rad s djecom u JIL-u (Jedinica Intenzivnog  Liječenja) i reovito ih posjećuju.

SRIJEDA

od 14 – 15h

U sklopu programa kulture koji vodi učiteljica Škole u bolnici (iz OŠ „Izidora Kršnjavog“), svaka srijeda je „Vesela srijeda“.  U predvorje odjela ortopedije okupljenoj djeci dolaze volonteri raznih profila i udruga – glumci, pjevači, zaposlenici muzeja, pjesnici, mađioničari, učenici drugih osnovnih škola, muzičari, voditelji kreativno-edukativnih radionica,  spisatelji za djecu itd.

ČETVRTAK

od 14 – 16h

Susreti djece s terapijskim psom i njegovim vodičima iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilnost u prostoru predvorja ortopedije. U sklopu susreta odvija se edukacija djece kroz razne aktivnosti sa psom.

Od 16-18h

U učionici drugog kata pedijatrije informatičar/programer na izuzetno kreativan i zabavan način uči grupu djece programirati microbitove i robote. Svako dijete na kraju dobiva programersku diplomu.

Drugi i četvrti četvrtak u mjesecu

U prijepodnevnim satima  „Crveni nosovi“, klaunovi doktori obilaze svu djecu po bolesničkim sobama i ambulantama. Uz njih uvijek ide puno smijeha i podijeljenih spužvastih crvenih nosova djeci

A ovo je naša maskota! Vunasti mamut Jura! Živio je na ovim prostorima puno prije nas, a sad će ga djeca sretati u bolnici u raznim oblicima – na diplomama i medaljama za hrabrost, u našoj bojanci, po zidovima… a  sama će otkriti još neka mjesta. Djeca ga mogu  zvati i Juraj, Jure, Jurica ili Đuro, kako ime se najviše sviđa. Mi smo mu ime dali po hrabrom Sv Jurju koji je u legendi ubio strašnog zmaja.

I zato djeca znaju da kod nas imaju ne samo velikog, nego i jako hrabrog prijatelja!

Ove upute služe da biste se jednostavnije snašli unutar bolničkih pravila, da ne biste dodatno ugrozili zdravlje djece, odnosno svoje vlastito. Molimo vas da ih se pridržavate.

 • Prilikom dolaska i odlaska javite se u Odjel za podršku pacijentima (svakim radnim danom od 08-16h). U odjelu koordiniramo i bilježimo vaše dolaske i aktivnosti, pružamo vam podršku i stručni nadzor. Ovdje potpisujemo ugovore o volontiranju, izdajemo potvrde o volontiranju i kompetencijama stečenim kroz volontiranje.
 • Prije ulaska na odjel obavezno odjenite volontersku majicu i/ili stavite identifikacijsku iskaznicu koje ste dobili u odjelu da budete prepoznatljivi.
 • Obavezno operite, pa potom dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju koje ćete naći pokraj svakog umivaonika u dječjim sobama. Kako to pravilno raditi, naučiti ćemo vas tijekom prvih posjeta.
 • Ukoliko na vratima dječje sobe piše obavijest o izolaciji , određenoj zaraznoj bolesti ili slično, molimo NE ULAZITE! Pitajte nas u odjelu, medicinske sestre ili liječnike o čemu se radi i pod kojim uvjetima možete ući u tu sobu (zaštitna odjeća, obuća, maska).
 • Pristupite djeci s maksimalnom pažnjom i strpljenjem jer se i ona moraju priviknuti na vas, novo ste im lice J
 • Molimo ne sjedajte na bolesnički krevet nego privucite stolac i sjednite na njega.
 • Ne hranite djecu i nemojte im davati nikakve napitke bez da ste se prije savjetovali sa medicinskom sestrom koja brine o tom djetetu – NESTRUČNIM POSTUPANJEM DJETETU MOŽETE UGROZITI ŽIVOT!
 • Sve podatke koje dobijete od medicinskog osoblja, djece ili roditelja smatrajte strogo povjerljivima i ne dijelite ih trećim osobama. Dijeljenje takvih informacija regulirano je zakonima – Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o zaštiti prava pacijenata.
 • Zabranjeno je fotografirati/snimati djecu bez potpisane roditeljske suglasnosti koju je izradila naša pravna služba!
 • Jednako tako, zabranjeno je fotografiranje/snimanje osoblja u procesu rada!
 • Ne razgovarajte s roditeljima ili djecom o bolesti. To je područje kojim se ovdje bave stručnjaci raznih profila i ulazi pod gore navedene stavke o zaštiti podataka i prava pacijenata.
 • U slučaju da primjetite bilo kakve promjene u djetetovom zdravstvenom stanju ili ponašanju u odnosu na ono kakvo ste zatekli kod dolaska – odmah obavijestite medicinsku sestru ili drugog zdravstvenog djelatnika. Informacije koje nam pri tome dajete mogu biti izuzetno važne u dijagnostici ili terapiji koju provodimo.
 • Igračke, knjige i drugi pribor kojim se koristite u radu s djetetom, nakon završetka aktivnosti vratite na mjesto s kojeg ste iste i uzeli.
 • S djecom možete igrati društvene igre, crtati, čitati im priče, ići u vrtić, pomoći im u hranjenju, ovisno o dogovoru između vas i medicinskog osoblja. Dogovor je preduvjet da biste pristupili djetetu prilikom svakog vašeg dolaska i nije dozvoljeno krenuti u aktivnost s djetetom bez njega.
 • U slučaju da ste prehlađeni, imate proljev, osip ili bilo kakve druge zdravstvene smetnje, molimo ne dolazite u bolnicu dok ne ozdravite! Jednako tako i mi ćemo vas upozoriti gdje su izvori potencijalne infekcije kako bismo sačuvali i vaše zdravlje.
 • Kad imate pitanje, dilemu, poteškoću ili slično obratite nam se u Odjel za podršku pacijentima, na broj mobitela koordinatorice volontera 091/4600-366 Irene Mršić Rimac ili mailom na rimac@kdb.hr.

Tu smo za vas.

Zahvaljujemo Vam na uloženom trudu i slobodnom vremenu koji ste odlučili izdvojiti za volontiranje uz naše male pacijente!

Irena Mršić Rimac, bacc.med.techn.Voditeljica odjela
Kontakt
Mail: Podrska.Pacijentima@kdb.hr
Mobitel: 091/4600-366 (8-16h)
Radno vrijeme: svaki radni dan od 8-16h