Poštovani,

sigurnost je sve značajniji čimbenik suvremenog života, osobito sigurnost djece. Opekline djece su značajan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. Djeca mogu biti teško opečena: od najčešćih opeklina u vlastitom domu vrelom vodom i predmetima preko stradanja od pirotehničkih sredstava i otvorenog plamena do nerijetko smortonosnih ozljeda strujom visokog napona 25 000 Volti na vlakovima i ranžirnim kolodvorima.

Kada se takva teška opeklinska ozljeda dogodi slijedi liječenje koje je u pravilu dugotrajno, traumatično, skupo i prožeto većim brojem operacijskih zahvata kod djeteta sa svojim brojnim dugoročnim posljedicama boravka u bolnici, a posebno u starijoj školskoj i adolescentnoj dobi, ostavljajući iza sebe teške i opsežne funkcionalne i estetske ožiljke koje treba dalje operacijski liječiti, često narušeno i mentalno zdravlje koje zahvaća i čitavu obitelj djeteta te nerijetko i pravi PTSP status.

Potaknuti sve učestalijim stradavanjima djece i adolescenata od pirotehničkih sredstava, posebno zadnje vrijeme na željezničkim kolodvorima strujom visokog napona (25000 Volti) penjanjem na vagone najčešće radi snimanja „selfi“-fotografija obraćam Vam se s prijedlogom da se u doba Adventa u Zagrebu i Vi aktivno, na Vama primjeren način, uključite u ovogodišnje obilježavanje međunarodnog „Dana svjesnosti o opeklinama u dječjoj dobi“, kao dijela zajedničkog europskog i svjetskog projekta koji je prije dvadeset godina prva započela udruga Paulinchen u Njemačkoj (https://www.paulinchen.de/) i koja je incijator događanja te nam pruža aktivnu podršku u našem prvom predstavljanju hrvatskoj javnosti, a koje će se održati u petak, 07.12.2018. u vremenu od 16:00 do 20:00 sati uz sam Trg Bana Jelačića (ugao Jurišićeve i Petrinjske, kod spomenika Stjepanu Radiću), gdje će biti postavljena prigodna pagoda i biti podijeljeno tisuću kompleta materijala vezanih uz opekline u djece.

Voditelji projekta su:

1. Prim. Zoran Barčot, dr. med. , Klinika za dječje bolesti Zagreb
2. Prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr. med., Medicinski fakultet – ŠNZ “Andrija Štampar”

Projekt su aktivno podržali:

1. Klinika za dječje bolesti Zagreb,
2. Medicinski fakultet – Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”,
3. Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo,
4. Hrvatsko pedijatrijsko društvo HLZ-a,
5. Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju HLZ-a,
6. Pedijatrijska sekcija Hrvatskog društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje HLZ
7. Hrvatska udruga medicinskih sestara,
8. Hrvatske željeznice – infrastruktura,
9. Hrvatski zavod za hitnu medicinu,
10. Nastavni Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba,
11. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba,
12. Udruga Paulinchen – Initiative für brandverletzte Kinder e.V., Norderstedt, Njemačka.

Ukoliko ste zainteresirani molimo Vas za potvrdu i prijedlog načina Vašeg sudjelovanja u ovom nadasve humanom javnozdravstvenom projektu.

S poštovanjem

Srdačan pozdrav

Prim. Zoran Barčot, dr. med.
voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb, Vjekoslava Klaića 16, 10000 Zagreb
liječnik na odjelu za traumatologiju,
opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju