“Boravak u bolnici je iznimno težak kako za djecu tako i za njihove obitelji. Niz je tu novih situacija i strahova s kojima se moraju suočiti. Zato je važno osigurati im sadržaje koji će njihov boravak u bolnicama učiniti «bezbolnijim» i uz pomoć kojih će se barem na kratko moći opustiti i «otputovati» u neke nove svjetove. Film je svakako moćan alat baš za to, a pritom je djeci jako blizak. Ovaj projekt pruža pomno odabran filmski sadržaj koji omogućava odmak od bolničke svakodnevnice i ujedno doprinosi unaprjeđenju procesa liječenja“ izjavio je prof.dr.sc. Goran Roić, dr.med., ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb koja jedina zasada ima ustrojen Odjel podrške pacijentima.
Upravo je to bio cilj projekta Film u bolnici Udruge Djeca susreću umjetnost za čiju provedbu je drugu godinu zaredom osigurala EU sredstva i ponudila malim pacijentima, između ostalog, i online platformu: www.filmubolnici.org. Pristup platformi je jednostavan i besplatan, potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u 20 uključenih bolnica diljem Hrvatske.
Bolnica u Klaićevoj jedna je od prvih koja se uključila u projekt, u njoj godišnje bude hospitalizirano više od 10 tisuća djece, a 5 tisuća djece prođe kroz dnevnu bolnicu.
„Film u bolnici“ podržalo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, najbrojnija i najstarija filmska strukovna udruga u Hrvatskoj koja gotovo 70 godina skrbi o dobrobiti hrvatskih filmskih profesionalaca te, vodeći se načelima društveno odgovornog poslovanja, svojim akcijama nastoji i doprinositi široj društvenoj zajednici. U podršci projektu „Film u bolnici“ posebno su se istaknuli članovi: Lana Barić, Tihana Lazović, Marina Redžepović, Lana Gojak, Mia Melcher, Ana Maras Harmander i Goran Navojec, koji su svojim posjetom iznenadili male pacijente u Klaićevoj bolnici te im pokazali kako se ulogirati na platformu i pregledavati sadržaj. Naime, dječica na platformi mogu izabrati među 16 dugometražnih i 60 kratkometražnih europskih filmova prikladnih za djecu od tri do petnaest godina. Tu su za njih i posebno pripremljeni video pozdravi redatelja i glumaca, pacijentima – gledateljima.
Od hrvatskih filmova na platformi, mali pacijenti mogu pogledati naslove: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatsko-slovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Saakside i studio DIM-a. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Baltazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožar, Bijela vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma.

Za istaknuti je da su se u projekt uključile mnoge hrvatske bolnice i pedijatrijski odjeli i time dale priliku svim malim pacijentima da urone u svijet sedme umjetnosti.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent (tu ide link na stranicu www.sedmikontinent.org) sudjeluje 25 tisuća djece.