Na današnji dan želimo skrenuti pozornost na sigurnost djece koja je bitan čimbenik suvremenog života, a opekline u djece još uvijek značajan javno-zdravstveni problem. One nastaju na različite načine:od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja strujom visokog napona.

Opekline su među najčešćim uzrocima ozljeda kod djece. U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i njihovih posljedica. Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica. Oko 300 djece se hospitalizira, najveći dio djece s težim opeklinama u referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva RH pri Klinici za dječje bolesti Zagreb. U prosjeku 4 djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih ima tešku tjelesnu ozljedu.

Mala su djeca posebno podložna opeklinskim ozljedama. Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici, a što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji.

Ipak, predan rad svih članova multidisciplinarnog tima Referentnog centra u „Klaićevoj“ uz primjenu novih kirurških tehnika koje dopunjuju doktrinarni način liječenja, dostupnost novih materijala i opreme za liječenje te vrhunska intenzivna skrb za djecu s najtežim opeklinama kroz dugi niz godina rezultirali su pozicioniranjem ovog segmenta naše pedijatrijske medicine u sam europski vrh.

Naše tradicionalno aktivno sudjelovanje u obilježavanju 07.12. – Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece uklapa se u preventivni program Klinike za dječju kirurgiju i njenog referentnog centra za traumatizam MZ kao dio međunarodnog europskog projekta započetog od strane njemačke udruge „Paulinchen“. Ona unazad 10 godina od osnutka ukazuje na opasnosti od opeklinskih ozljeda i njihovu prevenciju te s roditeljima komunicira mogućnosti liječenja i rehabilitacije.

Ovogodišnji se dan obilježava u okolnostima pandemije, koja je donijela nove izazove, ali i pokazala da zajedno možemo pronalaziti nova rješenja. Akcija će se održavati tijekom prijepodneva u vanjskom prostoru trijaže Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici gdje će se svakom roditelju i djetetu koje dođe na pregled uručiti simbolični edukacijski materijal.

Svake godine zajednički se odabire novi moto akcije koji ukazuje na širok spektar opasnosti koje mogu prouzročiti opeklinske ozljede, a prvenstveno uključuju djecu i mlade do 18 godina života.

Ovogodišnji moto akcije je “OPREZ, VRUĆE!“.

Vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima posebno kod djece do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru. Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52°C.

Kroz ovakve preventivne kampanje želi se skrenuti pozornost javnosti na visoku stopu opeklinskih ozljeda u djece, ali i činjenicu kako ih se veliki dio može uspješno spriječiti.

Zajednička je vizija svih dionika akcije uključivanje što većeg broja zemalja svijeta u obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece te službeno proglašenje 07.12. Svjetskim danom svjesnosti o opeklinama u djece od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Za dodatne informacije stojim na raspolaganju 24/7

S poštovanjem

Srdačan pozdrav

Prim. Zoran Barčot, dr. med., FEBPS

Voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb & liječnik na odjelu za traumatologiju,

opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju, Zavoda za traumatizam, Referentnog centra za traumatizam dječje dobi Ministarstva zdravstva Republoke Hrvatske

e-mail: zbarcot@gmail.com

GSM: 091 25 111 56