Dana 30.1.2024.g. službeno je započeo proces uvođenja Barnahus modela u Hrvatskoj. Jedan od glavnih dionika projekta je i Ministarstvo zdravstva republike Hrvatske. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb na konferenciji je sudjelovala socijalna radnica Klinike, Ana Isaura Radoš, mag.polit.soc.

“Barnahus“ u prijevodu sa islandskog jezika znači “dječja kuća“ te je na Islandu prvi puta i osnovan 1998. godine. Cilje Barnahus modela je omogućiti djeci žrtvama nasilja, s fokusom na seksualno nasilje, da se tijekom postupaka nadležnih ustanova i službi u cijelosti poštuju prava djece. Poglavito se to odnosi na eliminiranje sekundarne viktimizacije, ispitavanje djece u sigurnim uvjetima i od strane za to specijalno educiranih stručnjaka, a u suradnji s pravosudnim institucijama, institucijama zdravstva i socijalne skrbi, na način koji omogućava zaštitu djece i ubrzavanje sudskog postupka. Tijekom djelovanja Barnahus modela u Europi, zamijećen je niz benefita koji se odnose na povećanu efikasnost sustava i multidisciplinarne suradnje, podizanje svijesti javnosti o nasilju nad djecom te stvarnoj potrebi zaštite prava djece, kao i do povećanja broja otkrivenih slučajeva nasilja nad djecom.

Europske države model prilagođavaju vlastitim potrebama, ali poštujući osnovna načela Barnahus modela.  

Barnahus model zavisi o multidisciplinarnoj suradnji pa se tako može očekivati i određene prilagodbe u sustavu zdravstva, kao i osnaživanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika za pružanje podrške djeci žrtvama nasilja i postupanje u skladu s najvišim standardom interesa djeteta žrtve nasilja, a u cilju umanjivanja daljnje traumatizacije djece žrtava nasilja te, najvažnije, jačanja prevencije nasilja nad djecom.

Više o temi možete pronaći na linku: https://www.coe.int/sl/web/children/-/launching-conference-of-a-new-council-of-europe-european-union-project-implementing-the-barnahus-model-in-croatia-