KLINIKA ZA DJEČJU KIRURGIJU

Zavod za traumatizam dječje dobi

Referentni centar za dječju traumatologiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske

Odjel za traumatologiju i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju smješten je na drugom katu objekta “Fisher“ Klinike za dječju kirurgiju.

Djeca su dio populacije koji je najizloženiji i najskloniji ozljedama, koje su najčešći uzrok smrtnosti. Ozljede u prometnim nezgodama, kući, školi, sportu te mjesta i okolnosti njihova nastanka, čine dječju traumatologiju predmetom interesa mnogih medicinskih specijalnosti.

Na odjelu se ponajprije liječe lomovi i ostale ozljede kostiju i zglobova. Cilj je potpuni oporavak djece s kostolomima u što kraćem vremenu, bez kasnijih funkcionalnih i estetskih posljedica. Traumatološki tim postiže izvrsne rezultate u konzervativnom i operativnom liječenju te uvodi i nove metode liječenja kostoloma djece, a usko surađuje i s ortopedskim timom Zavoda za dječju ortopediju. Sa Zavodom za dječju ortopediju naše bolnice provodimo fizikalnu terapiju i pratimo ozlijeđenu djecu, a surađujemo sa svim rehabilitacijskim centrima u Zagrebu i šire (konzilijarni pregledi u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Krapinske toplice).

Na odjelu godišnje boravi oko tisuću djece, o kojima skrbe tri liječnika i devet medicinskih sestara.

Opeklina je jedna od najtežih ozljeda u dječjoj dobi koja zahtijeva multidisciplinarno i timsko liječenje. Klinika za dječje bolesti jedini je opeklinski centar u Republici Hrvatskoj koji djeci stradaloj od opeklina i drugih stečenih ozljeda i bolesti kože pruža sveobuhvatno liječenje, rehabilitaciju i zbrinjavanje funkcijskih i estetskih posljedica. Tijekom godine se u hitnoj i specijalističkim ambulantama Klinike zaprimi na prvi pregled oko 400 djece s opeklinskim ozljedama od kojih se njih osamdesetak liječi bolnički. Uspješno liječimo i najopsežnije opekline kod kojih je nužna primjena kožnih autotransplantata, kulture keratinocita uzgojenih u laboratorijskim uvjetima ili umjetne kože (INTEGRA®). U liječenju primjenjujemo suvremene metode liječenja opeklina, debridmana nekroza i sve vrste modernih obloga i postupaka za rane i opekline.

Niz prirođenih i stečenih stanja koja zahtijevaju plastične i rekonstrukcijske kirurške zahvate liječimo na našem odjelu: od odstranjivanja kožnih tumora, pigmentnih promjena (madeža), modelacije ožiljaka do liječenja složenih prirođenih anomalija šake i stopala (sindaktilije, prekobrojni prsti, amnionske brazde), odstojećih uški, liječenja svih vrsta rana i upala mekih tkiva i ozljeda šake i stopala kao i operacija iz segmenta opće dječje kirurgije (preponske i pupčane kile, fimoze, nespušteni testisi, …).

Liječenje anomalija krvnih žila (hemangioma, arterijsko-venskih anomalija, nevus flammeusa) osim kirurškim pristupom vršimo i primjenom pulsed-dye lasera (PDL) u djece i odraslih, a bolesnici dolaze iz čitave Hrvatske.

U suradnji s Debrom (društvo oboljelih od bulozne epidermolize), a zahvaljujući osmišljenim originalnim i međunarodno priznatim operacijskim zahvatima, odjel je postao Regionalni centar za kirurško zbrinjavanje bolesnika s tom teškom nasljednom bolešću.

Posebnosti odjela su i veliki broj primljene i operirane djece kroz sustav jednodnevne kirurgije, minimalno trajanje hospitalizacije te mogućnost smještaja majke uz dijete (kada za to postoje slobodni kapaciteti odjela), kao i mogućnost izolacije infektivnih bolesnika.

Tim :

Voditelj odjela: Prim. dr. sc. Igor Bumči, dr.med., specijalist dječje kirurgije
Glavna medicinska sestra odjela: Lidija Barčot, mag.med.techn.

Prim. dr. sc. Antun Kljenak, dr.med., FEBPS, specijalist dječje kirurgije
Dr. sc. Renato Ivelj, dr.med., specijalist dječje kirurgije (ambulanta utorkom, traumatološka, opća)
Filip Jurić, dr.med., specijalist dječje kirurgije (ambulanta četvrtkom, laser, traumatološka, opća)
Rok Kralj, dr.med., specijalist dječje kirurgije
Domagoj Pešorda, dr.med., specijalist opće i dječje kirurgije (ambulanta ponedjeljkom, traumatološka, opća)
Prim. Zoran Barčot, dr.med., FEBPS, specijalist dječje kirurgije
Medicinske sestre na odjelu:

Marina Lovrić, bacc. med. techn
Ana Marija Vranjić, bacc. med. techn
Vesna Večković, ms
Dubravka Miklić, ms
Sandra Suša, ms
Zrinka Vnučec, ms
Ana Špoljarić, ms
Matea Mihaljević, ms
Josipa Banović, ms
Sanja Bermanec, ms
Renata Hartek, ms
Draženka Hegeduš, ms
Ružica Logožar, ms
Daniela Šabić, ms
Zdenka Šerkić, ms
Ela Šikić, ms
Fizioterapeut:

Merica Tursan-Tabain, bacc. physioth.

Kontakt :

Telefoni: +385 1 4600 184, +385 1 4600 178 (odjel), +385 1 4600 185 (ambulanta), +385 1 4600 188 (liječnička soba)

Odjel za traumatologiju smješten je na drugom katu Klinike, a sastoji se od 4 sobe s ukupno 20 bolesničkih postelja. a sastoji se od 4 sobe s ukupno 12 raspoloživih postelja, kupaonice i WC-a za bolesnike s tušem i inox-kadom za hidroterapijske postupke kod opeklina te sestrinske i liječničke sobe.

Voditelj odjela : Prim. dr Neda Striber, dr.med., spec. oftalmolog, subspecijalist dječje oftalmologije

Glavna sestra odjela : Ksenija Kovačić, dipl.med.techn.

Odjel objedinjuje tri različite specijalističke struke: otorinolaringologiju, oftalmologiju i neurokirurgiju, a osnovan je unutar Klinike za dječju kirurgiju 1995. godine. Na odjelu sada rade tri otorinolaringologa, tri oftalmologa i dva neurokirurga. Rad na odjelu usko je vezan uz rad poliklinika navedenih struka. Odjel ima ukupno 10 kreveta, a po potrebi koristi i apartmane.

Kontakt :

Odjel: 01/4600-203
Voditelj Odjela: 01/4600295
ORL poliklinika: 01/4600123
Oftalmološka poliklinika: 01/4600148
Audiološki kabinet: 01/4600296

OTORINOLARINGOLOGIJA

U poliklinici se provodi dijagnostika svih bolesti iz područja dječje otorinolaringologije. Otološka dijagnostika je precizna jer se pregled uha uvijek obavlja optikom i/ili pneumatskim ljevčićem s optičkom lupom a nakon toga, po potrebi, odmah rade timpanometrijske pretrage. Nosne šupljine i nosno ždrijelo u pravilu se pregledavaju krutim ili fleksibilnim endoskopom. Suvremena audiološka oprema i iskustvo stručnjaka omogućava objektivnu dijagnostiku mjesta i jačine oštećenja već od novorođenačke dobi, tako da u naš audiološki laboratorij dolaze djeca iz cijele zemlje. U slučaju potrebe, zahvaljujući suradnji s našim anesteziolozima, audiološka dijagnostika se obavlja u općoj anesteziji kroz jednodnevnu hospitalizaciju. Inicijator smo i nosilac nacionalnog programa ranog otkrivanja i pravovremene dijagnostike prirođenog oštećenja sluha već od novorođenačke dobi.
Na odjelu su djeca hospitalizirana najčešće zbog operacije mandula, miringotomije s ili bez postavljanja ventilacijskih cjevčica, operacije kongenitalnih anomalija u području glave i vrata, te bolesti paranazalnih šupljina i grkljana. Primjenjuju se svi principi minimalno invazivne kirurgije koristeći endoskopske metode i suvremeni operativni mikroskop.

Informacije za roditelje:

Radno vrijeme poliklinike za ambulantne bolesnike:
Svaki radni dan od 8 do13 sati, jedan dan u tjednu radi se i popodne od 12-19 sati.

Naručivanje :

Djeca se na pregled u pravilu naručuju na tel 01/4600123 ili se naručuju e-uputnicom.

Za audiološke pretrage djeca se naručuju na tel 01/4600296 od 10 do 11 sati, ili mailom na bera@kdb.hr

NEUROKIRURGIJA

Godišnje se na odjelu liječi preko 700 neurokirurških bolesnika u dobi do 18 godina života iz svih krajeva RH radi različitih bolesti: ozljeda mozga ili kostiju lubanje, ozljeda glave, potresa mozga, tumora središnjeg živčanog sustava, malformacija krvnih žila mozga, hidrocefalusa i prirođenih anomalija mozga.
Godišnje se učini između 150 i 200 operacija na mozgu i kralježničnoj moždini, najčešće radi prirođenih anomalija središnjeg živčanog sustava, trauma mozga, hidrocefalusa, tumora mozga, tumora kralježnične moždine i kanala, te vaskularnih malformacija mozga. Trajanje operacija iznosi od 2 sata do desetak sati ili više ukoliko se radi o većim i dublje smještenim tumorima. Za izvođenje mikrokiruških operacija na mozgu koristi se najsuvremenija oprema među kojom ističemo neurokirurški operacijski mikroskop Zeiss NC4 i neuroendoskopski stup Storz. Neurokirurške zahvate na mozgu omogućava sudjelovanje najiskusnijih dječjih anesteziologa koji uspješno održavaju višesatnu anesteziju za vrijeme najsloženijih zahvata, a posebno u postoperativnom periodu kada se bolesnik liječi i prati u Jedinici intenzivnog liječenja od strane vrsnih dječjih anesteziologa i intenzivista. Pri operaciji jednog bolesnika u operacijskoj sali sudjeluje uvježban tim od ukupno desetak osoba, a sastoji se od neurokirurga-operatera, anesteziologa, instrumentarki, anestezioloških tehničara i drugog osoblja.

Informacije za roditelje:

Radno vrijeme ambulante za neurokirurgiju: utorkom od 13-18 sati, te u ostale dane za akutne bolesnike od 12-13 sati.

OFTALMOLOGIJA

Na odjelu i u poliklinici rade tri specijalista oftalmologije koji, zajedno sa svojim timom vladaju dijagnostičkim i operativnim tehnikama iz raznih područja dječje oftalmologije. Supspecijalistička poliklinika obavlja kompletnu problematiku dječje oftalmologije s naglaskom na slabovidnost i strabizam. Dijagnostika se provodi u ambulanti za strabizam, kabinetima za vidno polje, kontaktne leće, te ortoptiku i pleoptiku. U novije vrijeme nabavljen je i indirektni video oftalmoskop za pregled nedonoščadi. Operacije strabizma, plastični operativni zahvati, operacije ptoza te zbrinjavanje trauma oka dio su svakodnevnog rutinskog rada. Osposobljeni smo i opremljeni za obradu i terapiju bolesti i problematike iz područja cjelokupne pedijatrijske oftalmologije od rođenja do 18 godine života

Informacije za roditelje:

Naručeni pacijenti se primaju svaki dan od 8 do 18 sati.

Naručivanje :

Narudžbe su preko jedinice za centralno naručivanje (01/4600156),  a za očne vježbe i pregled vidnog polja  u očnoj ambulanti

Tim :

Liječnici:

 • Prim. dr Neda Striber, dr.med., spec. oftalmolog, subspecijalist dječje oftalmologije, voditeljica odjela
 • Prim.dr.sc. Irena Babić, dr. med., spec. otorinolaringolog
 • Dr Natalija Snovak, dr.med., spec. otorinolaringolog
 • Dr Diana Franceschi, dr.med., spec. oftalmolog
 • Dr Barbara Dawidowsky, dr.med., spec. oftalmolog
 • Dr.sc. Miroslav Gjurašin, dr.med., spec. neurokirurg, voditelj referentnog centra za dječju traumatologiju Ministarstva zdravstva RH
 • Prof.dr.sc. Pavle Miklić, dr.med., spec. neurokirurg

Medicinske sestre i tehničari:

 • Ksenija Kovačić, dipl.med.techn., glavna sestra odjela
 • Ljiljan Boduljak, ms, odjel
 • Suzana Komerički, ms, odjel
 • Lidija Penić, ms, odjel
 • Viktorija Marinčić, bacc. med. techn., odjel
 • Martina Dravinec, ms, odjel
 • Iva Šestan, ms, odjel
 • Karolina Klasić, ms, odjel
 • Tatjana Boh, ms, ORL poliklinika
 • Ankica Princip, ms, ORL poliklinika
 • Nikolina Ferenac, dipl. physioth., audiološki tehničar
 • Danica Božić, bacc.med.techn., oftalmološka poliklinika
 • Marina Jandrijević, bacc.med.techn., oftalmološka poliklinika
 • Marica Šterc, ms, oftalmološka poliklinika
 • Željka Klemenčić, ms, oftalmološka poliklinika
 • Maja Kobešćak, ms, oftalmološka poliklinika
Prim.dr.sc. Igor Bumči, dr.med., spec.dječje kirurgijePročelnik Zavoda
Jasenka Kuprešanin, bacc.med.techn.Glavna sestra
Tel: 01/4600 184