OBAVIJESTI

Poštovane kolegice i kolege, dragi suradnici!

U sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas da nam se pridružite na tečaju “ Nove droge i bezbrižno djetinjstvo” 17.11.2017. u organizaciji Klinike za dječje bolesti Zagreb.
Tečaj je namijenjen medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima koji se u svom radu susreću s djecom i mladima koji su već prepoznati kako korisnici droga, onima koji sudjeluju u prevenciji takvih ponašanja, ali naravno i onima koji žele naučiti naučiti više o problemu koji može postati problem svih nas u profesionalnom, ali i osobnom okruženju.
Tečaj je bodovan od strane Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske liječničke komore i Komore radnih terapeuta.

KOTIZACIJA ZA TEČAJ SE NE NAPLAĆUJE!

Molimo da svoj dolazak potvrdite do 10.11.2017. na e-mail: sfusic@yahoo.com ili fluetic@yahoo.com
Broj sudionika ograničen je na 90 polaznika.

PROGRAM TEČAJA:

9.00 – 9.30 h REGISTRACIJA SUDIONIKA
9.30 – 9.50 h POZDRAVNA RIJEČ RAVNATELJA I GLAVNE SESTRE KDBZ
9.50 – 10.10 h Trendovi i politika suzbijanja zlouporabe droga
Željko Petković, univ. spec. crim
10.10 – 10.30 h Preventivni programi koje policija provodi i rezultati evaluacije programa
prevencije zlouporabe opojnih droga – grad Zagreb
Zdravko Valenta, mag. ing. prometa, policijski savjetnik
10.30- 10. 50 Kako prepoznati osobe u riziku zlouporabe droge
Mirjana Orban, dr. med. spec. psih., sub. alk. i ovis.
10.50 – 11.10 Prevencija korištenja sredstava ovisnosti – učinkovite intervencije
izv.prof.dr.sc. Martina Ferić
11.10- 11.40 PAUZA
11.40 – 12.00 Otrovanja novim psihoaktivnim tvarima u adolescenata
Prim. Arnes Rešić, dr.med., spec. pedijatar
12.00- 12.20 Pravilno uzorkovanje materijala za toksikološki screening i analizu
Doc.dr.sc. Mila Lovrić, spec.analitičke toksikologije
12.20 - 12.40 Sestrinski osvrt na pojavnost novih droga- zdravstvena njega i prikaz slučaja
Mirjam Zrilić, bacc.med.techn
12.40 – 13.00 Nove ovisnosti, novi i stari problem
Doc.dr.sc. Ante Bagarić, dr.med, spec.psihijatar
13.00 – 13.30 RASPRAVA i EVALUACIJA TEČAJA ANONIMNIM UPITNIKOM
13.30 – Podjela potvrdnica i zatvaranje tečaja
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Klinika za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva" dijeli objavu Radiochirurgia Zagreb. ... Prikaži višePrikaži manje

"Imamo uređaj zbog kojeg inače djeca moraju u inozemstvo, što je traumatično i za njih i za roditelje, pa smatramo da je ovo najlogičnije rješenje" - prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Radi...

Prikaži

🙋‍♀️🙋‍♂️🏒🐻🍀😁💪💞 ... Prikaži višePrikaži manje

Dragi navijači i prijatelji KHL Medvešćaka... Dragi ljudi plemenita ❤️ Kao što znate Sektor Bavaria München i KHL Medvescak Zagreb pokrenuli su ove godine humanitarnu akciju Pod sloganom ...

Prikaži

20. Ljetna Akademija 2017. u Specijalnoj bolnici KALOS u Veloj Luci

Akademija za razvojnu rehabilitaciju sa sjedištem u Klinici za dječje bolesti Zagreb, u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju KALOS u Veloj Luci uspješno je organizirala još jednu Ljetnu Akademiju. Ove godine u periodu 28.8.-1.9. održana je jubilarna 20. Ljetna Akademija. Tijekom godina na edukaciju redovno dolaze multidisciplinarne i suradne struke iz područja rada s djecom s neurorazvojnim poteškoćama. Kao edukatori su do sada sudjelovali brojni inozemni i domaći stručnjaci. Također na Ljetnim Akademijama sudjelovali su i liječnici i terapeuti Klinike za dječje bolesti Zagreb, koji su pridonijeli u organizaciji tečajeva Ljetne akademije, ali i imali prilike educiranja.
Ove godine je preko četrdeset liječnika i terapeuta imalo priliku učiti o „Procjeni spontanih pokreta u novorođenčadi i mlade dojenčadi“, osjetljivoj metodi koja uvježbanom stručnjaku pomaže u procjeni ishoda, rizika cerebralne paralize te planiranja zdravstvene skrbi i rehabilitacije u neurorizične djece. Tečaj je održala prof.dr.sc. Mijna Hadders Algra iz Nizozemske, kao jedna od vodećih svjetskih znanstvenica iz područja neuroznanosti.
U nastavku su polaznici sudjelovali na radionici „SCPE (Surveillance of Cerebral Palsy in Europe) - klasifikacija cerebralne paralize i standardizacija nalaza MR mozga u djece sa cerebralnom paralizom“. SCPE je multicentrični europski projekt u kojem je Hrvatska punopravna članica. Voditeljice radionice su bile prof.dr.sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, neuropedijatrica, Predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju i Ivana Đaković, dr. med., specijalizantica pedijatrije na Klinici za dječje bolesti Zagreb, koordinatorice SCPE-a za Hrvatsku.
Treći i posljednji tečaj na ovogodišnjoj Ljetnoj Akademiji pod naslovom „Poremećaji hranjenja u ranoj dječjoj dobi – dijagnostika i mogućnosti terapijskih postupaka“ održala je prof.dr.sc. Marguerite Dunitz-Scheer iz Austrije koja vodi usko specijalizirani centar u Grazu za liječenje cijelog spektra poteškoća u hranjenju, a najpoznatija je po metodi odvikavanja od nazogastrične sonde nakon njezine dugotrajne primjene.
Ove godine na svim navedenim tečajevima educirali su se naši djelatnici: Mara Vukadin, klinička psihologinja i Ivana Bukovina, radna terapeutkinja, kao članice multidisciplinarnog tima za rane poremećaje prehrane te Katarina Vulin, dr. med., specijalizantica pedijatrije.
Neprekinuti dvadesetogodišnji slijed održavanja Ljetnih Akademija postignut je zahvaljujući podršci uprave i djelatnika Specijalne bolnice KALOS. Ljetna Akademija se planira organizirati i u sljedećim godinama, nastaviti dovoditi u Hrvatsku vodeće svjetske edukatore, ali i domaće stručnjake te njegovati svoj multidisciplinarni pristup složenoj zdravstvenoj skrbi o djeci s neurorazvojnim poteškoćama.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Danas nam se obratila majka djevojčice koja se kod nas kontinuirano liječila od šestog mjeseca života, pa do danas, kada ima dvije i pol godine, sa molbom da objavimo njezine riječi:

"Kako nam se bliži povratak kući u Travnik, tako imam veliku potrebu da na neki način ostavim svoje utiske o kompletnoj Klaićevoj bolnici. Ovo je bio naš dom dvije godine, a šta reći za dom? Hvala svima koji su pružili mome djetetu prvenstveno ljubav, koja se može osjetiti samo u porodici. Hvala prof Kolaček i njenom timu iz referentnog centra za dječju gastroenterologiju i poremećaje prehrane, koji su vratili moje dijete u život, dr Mesiću i dr Caru koji su Nađu uspješno operirali, doktoru Ribičiću koji je liječio izljev u kuku, liječnicima i sestrama iz jedinice intenzivnog liječenja i svim liječnicima koji su kroz ovo dugo vrijeme sudjelovali u liječenju naše Nađe.
Posebno HVALA medicinskim sestrama sa gastro odjela, koje su radile ne samo stručni dio posla, već i sudjelovale u odgoju mog djeteta, činile je sretnom, organizirale proslave rođendana i voljele je iskreno...Višnja, Irena, Renata, Ivana D., Sniježana, Tanja, Verona, Goga, Nataša, Eva, Ivana J. hvala vam od srca, mi vas nikada nećemo zaboraviti! Riječima se ne može prenijeti naše zadovoljstvo vašim radom!
Draga Nadja, fizioterapeut - Nađa je stala na noge zahvaljujući Vama!
Tetama kuharicama i tetama spremačicama hvala na nježnosti, ljubavi i ispunjavanju kulinarskih želja!
Dragi roditelji koji dolazite u ovu bolnicu, vjerujte ovim ljudima, jer ja za dvije godine imam samo riječi hvale!"

Edina Pinjo, majka Nađe Pinjo
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

U ponedjeljak je u Klinici za dječje bolesti Zagreb započet prvi ciklus liječenja lijekom Dinutuximab beta Aperion prvog pacijenta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma. Za nekoliko se dana očekuje početak liječenja drugog, a vrlo brzo nakon toga i trećeg djeteta.

Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos u rješavanju problema, posebice Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zdravstva RH i HZZO-u, što su osigurali sredstva i potrebnu podršku, ali i medijima, te na koncu i hrvatskoj javnosti koja je ukazala na postojanje problema te još jednom pokazala svoje veliko srce.

Također, zahvaljujemo svima koji su donacijama željeli pomoći ovoj djeci, no, zahvaljujući razumijevanju Vlade RH sredstva za njhovo liječenje su osigurana. Ipak, pozivamo sve koji žele donirati sredstva da i nadalje nastave pomagati Klinici, njenim malim bolesnicima i osoblju, kako bismo im i u ovim okolnostima osigurali najbolju moguću skrb i uvjete za liječenje i boravak u njihovoj bolnici.

U ovim je trenucima našim malim pacijentima, njihovim obiteljima, ali i liječnicima i medicinskom osoblju najvažnije osigurati mir, te pozivamo sve da im to i osiguramo, uz nadu i vjeru u pozitivan ishod liječenja.

KDBZ će i nadalje obavještavati javnost o tijeku i rezultatima liječenja, te o ostaloj djeci koja čekaju rješenje stručnog povjerenstva.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

26. srpnja 2017. u 10 sati, u prostorima Zavoda za dječju radiologiju započinjemo sa radom i medicinskom dijagnostikom sa dva nova, najmodernija digitalna rtg uređaja: C-Luk i digitalna dijaskopija.

Zavodu za dječju radiologiju naše Klinike redovito gravitira veliki broj djece pacijenata, bolničkih i ambulantnih, i to ne samo iz grada Zagreba već i sa područja čitave RH. Samo tijekom 2016. godine na ovakvim uređajima izvedene su radiološke pretrage i procedure za 25 000 djece pacijenata. Nabava ovih uređaja osigurava bolje funkcioniranje Klinike osobito stoga što u njoj djeluje više referentnih centara MZ, te što smo načešće krajnja ustanova za dijagnostiku i liječenje u pedijatrijskoj medicini RH.
Digitalna rtg dijaskopija je uređaj koji služi za kontrastne pretrage (prati se prolazak kontrastnog sredstva kroz ciljani dio tijela) te na taj način omogućava točno postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg liječenja.
C-luk je digitalni rtg uređaj a koristi se tijekom operativnih zahvata, najčešće traumatoloških, ortopedskih i neurokirurških. Isto tako, nephodan je za normalno funkcioniranje hitne službe u Klinici.
Prednosti ovih uređaja su višestruke:
- upotrebljavaju se i do 60% niže doze zračenja u odnosu na dosadašnje uređaje a za istu kvalitetu rtg snimke
- omogućena je mobilnost uređaja za operacijske sale ( C-LUK) i - omogućena je bežična povezanost s bolničkim informatičkim sustavom.
Sve navedeno osigurava veću kvalitetu i sigurnost provedenih dijagnostičkih pretraga, smanjuje broj ekspozicija po djetetu, a bežičnim pohranjivanjem snimki u bolnički sustav izbjegavaju se naknadna snimanja djece. Ovi aparati nabavljeni su uz podršku MZ i odraz su kontinuiranih napora svih u sustavu, s ciljem stvaranja dobrih bolničkih uvjeta za pružanje najbolje zdravstvene skrbi djeci.
Ukupna vrijednost investicije iznosi 3.449.137,00 kn, od toga je Ministarstvo zdravstva financiralo 2.875.000,00 kn, a Klinika je osigurala dodatna sredstva u iznosu od 574.137,00 kn.

Zahvaljujemo agenciji PIXSELL na ustupljenim fotografijama.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži