OBAVIJESTI

U Klinici za dječje bolesti Zagreb, dana 9.studenoga 2017.izvedena je po prvi puta operacija ugradnje VNS (Stimulatora moždanog živca vagusa), u 2 djeteta koja boluju od teškog oblika epilepsije koja ne reagira na lijekove protiv epilepsije, i nije pogodna za druge oblike liječenja epilepsija. Prvu operaciju u 4-godišnjeg dječaka iz Sl.Broda, obavio je prof.dr.Alessandro Ducati, neurokirurg iz Italije iskusan za ovu vrstu operacija u djece, a drugu operaciju u 12-godišnjeg dječaka iz Splita obavio je dr.sc.Miroslav Gjurašin, neurokirurg iz KDB Zagreb-Klaićeva, uz pomoć operacijskog tima, i uz sudjelovanje neuropedijatra doc.dr.sc.Vlaste Djuranović iz KDB Zagreb-Klaićeva i neuropedijatra prof.dr.sc.Marije Meštrović iz KBC Split.

Operacija ugradnje VNS ubraja se u neuromodulacijski oblik liječenja epilepsija, a uređaj se sastoji od pulsnog generatora koji se ugrađuje ispod lijevog prsnog mišića, i dviju elektroda koje se ugrađuju na moždani živac vagus.

Nakon neurokirurške ugradnje VNS uređaja, daljnje liječenje djeteta obavlja neuropedijatar-epileptolog koji putem zasebnog seta izvana može programirati ugrađeni generator i birati najpogodniju frekvenciju stimulacije za svako pojedino dijete.

Većina znanstvenih studija pokazuje da nakon ugradnje VNS u dječjih bolesnika dolazi do značajnog smanjenja u broju epileptičkih napada, a u neke djece napadi potpuno prestanu. Na ovaj način postiže se, pored značajnog smanjenja epi napdaja u djeteta, i bitno poboljšanje kvalitete života svake pojedine obitelji u kojoj boravi dijete s teškom epilepsijom. Nakon nekoliko godina rada (najčešće 5-7), bateriju generatora potrebno je zamijeniti dodatnom manjom operacijom.

Do sada se operacija ugradnje VNS u RH obavljala većinom u bolesnika odrasle dobi, a vrlo rijetko u djece. Od sada će tim liječnika KDB Zagreb-Klaićeva u suradnji sa kolegama iz drugih ustanova u RH, prvenstveno iz KBC Split gdje je voditeljica neuropedijatrijskog tima prof.dr.sc.Marija Meštrović, nastaviti ugradnju ovog uređaja u djece s teškom epilepsijom u kojih je ovaj postupak indiciran, na obostrano zadovoljstvo liječnika, pacijenata i roditelja.

VNS generator u svijetu prozvodi jednio tvrtka Livanova (ranije Cyberonics), čiji je ekskluzivni zastupnik za RH tvrtka Medial d.o.o. donirala Klinici za dječje bolesti Zagreb jedan kompletan sustav, VNS generator i set za programiranje VNS generatora.Također i KBC-u Split doniran je set za programiranje VNS generatora, sveukupne vrijednosti više stotina tisuća kuna, a drugi je sustav Klinika za dječje bolesti Zagreb platila iz svojih sredstava.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Edukacijski tečaj III. kategorije medicinskih sestara: Razvojni poremećaj zgloba kuka
U organizaciji Klinike za dječje bolesti Zagreb i Odjela za dječju ortopediju 24. studenoga 2017. održan je edukacijski tečaj III. kategorije za medicinske sestre „Razvojni poremećaj zgloba kuka''. Tečaju su prisustvovale 104 medicinske sestre iz svih krajeva Hrvatske (Istarska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Osječko- baranjska, Zagrebačka županija i Grad Zagreb), no interes je bio daleko veći. Cilj tečaja je bio razumijevanje razvojnog poremećaja zgloba kuka, važnosti pravovremene dijagnostike te prikazati pravilno rukovanje djetetom s apliciranim Pavlikovim remenčićima.
Voditelji tečaja bile su Marita Anzulović, mag.med.techn. glavna sestra Odjela za dječju ortopediju, Monika Pjevalo , dipl.med.techn. Predavanja na tečaju održali su: Dr.sc. Davor Bojić, spec. ortoped, Prim.dr.sc. Gordana Miličić, dr.med.spec. ortopedije i uže specijalnosti iz dječje ortopedije, Josip Vlaić, dr. med.spec. ortoped, Dr.sc. Matija Žutelija - Fattorini, spec. fizijatar, Marita Anzulović, mag.med.techn., Monika Pjevalo, dipl.med.techn., Gordana Slak, bacc.physioth., Maja Lenard - Šimunac, bacc.physioth. Tečaj je podijeljen u 3 dijela gdje su liječnici , fizioterapeuti i medicinske sestre prikazali anatomiju, dijagnostiku, baby handling i pravilnu njegu i rukovanje s djetetom u Pavlikovim remenčićima. Tijekom radionica ,,Baby handling'' i ,,Pravilna njega i rukovanje sa djetetom u Pavlikovim remenčićima'' medicinskim sestrama je demonstrirano pravilno nošenje djeteta, postavljanje i skidanje Pavlikovih remenčića, higijena i nošenje djeteta u Pavlikovim remenčićima.
Na tečaju je predstavljen Priručnik za roditelje ,,Razvoji poremećaj zgloba kuka: Pavlikovi remenčići'', namijenjen roditeljima djece kojima su aplicirani Pavlikovi remenčići. Svim polaznicima podijeljen je primjerak Priručnika dok je poster ,,Pavlikovi remenčići: Razvojni poremećaj zgloba kuka'' podijeljen po županijama i ustanovama sudionika. Autori: Marita Anzulović mag.med.techn.i Monika Pjevalo dipl.med.techn.

Valja napomenuti kako je na tečaju nazočio Prof. dr. sc. Darko Antičević, dr. med., specijalist ortoped i uže specijalnosti iz dječje ortopedije, predsjednik EPOS-a ( European Pediatric Orthopaedic Society), te Vesna Turuk, prof. na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb.
Predavanje i radionica ,, Pravilna njega i rukovanje sa djetetom u Pavlikovim remenčićima'' će se održati u sklopu simpozija Hrvatske udruge patronažnih sestara, u travnju 2018, Hotel Antunović.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Počeo je Advent! Ove godine po prvi put za naše i vaše mališane i kod nas! Omogućili su ga Prggin Rasvjeta i Grad Zagreb, hvala im! ... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Protekli vikend, 17.-19. studenog 2017., u Hotelu Panorama Zagreb uspješno je održan 5. Međunarodni kongres nutricionista na kojem je sudjelovalo preko 450 sudionika te preko 50 renomiranih domaćih i stranih stručnjaka iz područja prehrane i srodnih znanosti čime Kongres dobiva status najvećeg kongresa nutricionista u regiji. Organizatori Kongresa su Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, Hrvatski Zbor Nutricionista i Udruga Nutricionizma Balans.
Klinika za dječje bolesti Zagreb jedan je od partnera Kongresa zajedno s Američkim društvom za parenteralnu i enteralnu prehranu, Slovenskim strukovnim udruženjem nutricionista i dijetetičara, KBC Split te Udrugom studenata PROBION sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Sam program Kongresa sadržavao je niz interaktivnih radionica, predavačkih sekcija te panel raspravu, a iz Klinike za dječje bolesti Zagreb sudjelovalo je ukupno 4 predavača, Zoran Bahtijarević, dr. med., Prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., Sara Sila, mag. nutr. i Petra Kučan, mag. nutr., koja su svojim znanjem u područja rada pridonijeli stručnosti kongresa. Svakako valja napomenuti da dio kongresa predstavlja i poster sekcija u kojoj se mogu prijaviti znanstvenici sa svojim radovima među kojima su prijavljena i dva iz Klinike za dječje bolesti Zagreb pod nazivima „Profil pacijenata u ambulantama za pretilu djecu i adolescente u Klinici za dječje bolesti Zagreb“ (autori: Sara Sila, mag. nutr., dr. sc. Tena Niseteo) te „Energetski unos hospitaliziranih pedijatrijskih pacijenata" (autori: Marinela Mamić, mag. nutr., Petra Kučan, mag. nutr., Diana Vukman, univ. spec. techn. aliment.)
Vrijednost kongresa prepoznat je od strane Hrvatske liječničke komore, Hrvatske ljekarničke komore, Hrvatske psihološke komore, Komore Hrvatskih zdravstvenih radnika te Hrvatske komore medicinski sestara te je sudjelovanje za sve hrvatske stručnjake bilo uvršteno u njihov sustav bodovanja. Sam kongres je podržan od strane zdravstvenih i nezdravstvenih institucija poput Ureda predsjednice, Grada Zagreba, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Hrvatske agencije za hranu, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog farmaceutskog društva, Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Hrvatskog epidemiološkog društva, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zavoda za javnost zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-posavske županije, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke Županije te Istarske županije.

Svakako zabilježite datum za 6. Međunarodni kongres nutricionista koji će se održati od 26. do 28. listopada 2018. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog Saveza Nutricionista!
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

Zahvaljujući suradnji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Dječjeg vrtića Izvor i Uprave Klinike za dječje bolesti Zagreb, 12. studenog 2007. godine osnovan je Vrtić u Klinici za dječje bolesti, područna grupa Osmijeh.
Povodom obilježavanja 10 godina rada, 13. listopada 2017. u organizaciji DV Izvor i Agencije za odgoj i obrazovanje u Klinici za dječje bolesti održan je stručni skup pod nazivom Rad odgojitelja u bolnici – izazovi i mogućnosti.
Sudionike skupa je u ime Klinike pozdravila Prim. Neda Striber, dr.med., zamjenica v.d. ravnatelja. S predavanjima su sudjelovali i djelatnici Klinike, Milka Valpotić, bacc.med.techn., Iva Prvčić, prof.psih., Mihaela Rister Zec, prof.psih., Nataša Konjek, bacc.therap.occup. i Ozren Šenator, dipl.psih.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana laboratorijske medicine ( 5.11 2017.) naši medicinski biokemičari, specijalisti Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, uključili su se u promotivne akcije upoznavanja i edukacije djece vrtićke i školske dobi o radu u dijagnostičkom laboratoriju .
Cilj je bio predstaviti laboratorijsku struku, zainteresirati djecu osnovnoškolce za laboratorijsku medicinu, a kasnije studij Medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.
Djeci vrtićke dobi, predškolarcima, Irena Linarić, magistra med.biokemije objasnila je bolnički laboratorij kroz interaktivnu radionicu „Laboratorij u dječjoj bolnici“. Djeca sada znaju što je laboratorij i što se u njemu radi, što treba znati prije odlaska u laboratorij, otkuda i kako se vadi krv, što je nalaz…
Učenicima sedmih i osmih razreda Jasna Obuljen, magistrica med. biokemije - putem predavanja pod nazivom „Što se zapravo radi u laboratoriju?“ i praktičnih primjera laboratorijske analize, objasnila je laboratorijsku medicinu, njen značaj i svrhu.
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

U sklopu Facebook akcije, koju organizira Udruga Igra u okviru projekta "Standardi i prakse - volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva" predstavljamo koordinatoricu volontera Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Pozdrav svima! Ja sam Irena Mršić Rimac, prvostupnica sestrinstva sa 26 godina radnog iskustva u "Klaićevoj". Do unazad godinu i pol radila sam kao glavna sestra Zavoda za gastroenterologiju i poremećaje prehrane, a danas vodim Odjel za podršku pacijentima. Koordiniranje volontera je postao moj novi svakodnevni izazov! Ne samo da svaki dan u tjednu volonteri u grupama (udruge, učenici jedne gimnazije, organizacije) izvode predstave, kreativno/edukativne radionice i/ili pričaonice, već svakim danom imamo sve veći broj volontera - individualaca, koji nam pomažu na bezbroj načina. Prošetaju s djetetom ili ga odvedu na naše igralište, oslikaju nam zid, igraju društvene igre s djecom ili nam pomognu organizrati proslavu dječjeg rođendana... Jedan stolar upravo izrađuje nova kolica za naš "biblio-vlakić", a jedna teta frizerka će uskoro doći raditi frizure našim mališanima na odjelima...
Naš volonterski program pripremljen je na način da svaki novi volonter dobije potrebnu edukaciju, a zatim prođe fazu prilagodbe. Potom zajedno izradimo opis volonterskog mjesta, a po završetku volontiranja dobiva ovjeru u volontersku knjižicu i potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem.
U listopadu sam počela pohađati edukaciju o koordiniranju volontera u okviru projekta "Standardi i prakse - volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva"...
...i tako idem(o) korak po korak dalje u nastojanju da vašim i našim mališanima bude ugodnije i veselije u bolnici 🙂
... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži

U Italiji je, od 16 do 18. listopada, održan godišnji plenarni sastanak Surveillance of Cerebral Palsy (SCPE), udruženja europskih registara djece sa cerebralnom paralizom, pod okriljem Europske komisije. Hrvatski SCPE registar, kojem je sjedište na Klinici za dječje bolesti Zagreb, zastupale su, uz glavnu koordinatoricu registra prof.dr.sc. Vlatku Mejaški Bošnjak, i naše specijalizantice pedijatrije Ivana Đaković i Katarina Vulin. Na plenarnom sastanku su se dijelila iskustva o dijagnostici, praćenju i habilitaciji djece sa cerebralnom paralizom, kao i iskustva o prikupljanju podataka u zajednički europski registar te njegovim rezultatima. Iznimnim trudom i upornošću naših županijskih koordinatora Hrvatski SCPE registar je po svom opsegu, pokrivajući gotovo cijeli teritorij Hrvatske, u svojih šest godina djelovanja stao uz bok rijetkim zemljama koje se mogu pohvaliti kliničkim nacionalnim registrom o čemu svjedoči i službena karta SCPE-a za 2017. ... Prikaži višePrikaži manje

Prikaži