Ured pravobranitelja za djecu je, u suradnji s Veleučilištem u Rijeci, na konferenciji Zaštita prava djece u prometu – Gdje smo i što još moramo učiniti? u povodu Nacionalnog dana sigurnosti na cestama, okupio stručnjake i predstavnike važnih institucija i organizacija iz Hrvatske (Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog autokluba, Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinike za dječje bolesti Zagreb, udruge Roditelji u akciji – RODA, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatskih cesta, Centra za vozila Hrvatske, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Rijeci te iz inozemstva (European Transport Safety Council – ETSC), kako bi raspravili stanje sigurnosti djece u prometu u Hrvatskoj i daljnje mogućnosti zajedničkog djelovanja u zaštiti njihovih prava i interesa.

Konferenciju su pratili učenici i studenti, kao i gosti i predstavnici različitih odgojno-obrazovnih ustanova, Grada Rijeke, Hrvatskih cesta, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Policijskih uprava MUP-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra, Općinskog suda u Rijeci, Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom i Pučkog pravobranitelja, Primorsko-goranske županije, tvrtke Rijeka plus d.o.o. Rijeka, Zavoda za hitnu medicinu, županijskih uprava za ceste, ustanova socijalne skrbi, Autokluba Rijeka, Doma mladih Rijeka i udruga.

Konferencija je, osim što je okupila brojne uvažene praktičare i stručnjake, pokazala i sinergiju i veliku želju zainteresiranih da se nastavi promišljati o ovoj temi i doprinese unaprjeđenju položaja djece kao sudionika u prometu.

Posebno je na konferenciji zamijećeno sudjelovanje predstavnika Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i njihova promišljanja o ovoj temi, na čije se stavove osvrnulo nekoliko izlagača konferencije, potvrđujući da su djeca prepoznala ključne probleme kojima se odrasli moraju pozabaviti.

Nastavak teksta u priloženom dokumentu.