Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) u suradnji s općim pedijatrijskim društvima i nacionalnim društvima za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (PGHAN) u Europi,pokrenulo je kampanju za podizanje svijesti o funkcionalnim bolovima u trbuhu kod djece.

U Hrvatskoj su nositelji kampanje Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (HDPGHP), Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Svečani početak kampanje održan je 8. travanj 2024. u 18 sati, u prostorima Hrvatskog Liječničkog Zbora, a sudjelovali su:

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček, predstavnica Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu – ESPGHAN

prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora te predsjednice triju društava:

prof. dr. sc. Aida Mujkić, Hrvatsko pedijatrijsko društvo

Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med. Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju

Izv. prof. prim. dr. sc. Orjena Žaja, Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu

Komentirajući kampanju, Ulrich Baumann, predsjednik ESPGHAN-a, navodi “ESPGHAN je multiprofesionalna organizacija čiji je cilj poboljšati zdravlje djece u Europi”.

„Promatramo svakodnevne probleme u primarnoj pedijatrijskoj zaštiti, a u ovom smo se slučaju usredotočili na uobičajeni problem funkcionalne boli u trbuhu. To može biti tako poražavajući i problematičan problem za obitelji i moramo nešto učiniti u vezi toga. Ova kampanja, zajedno sa suradnjom općih pedijatrijskih i nacionalnih PGHAN društava, ima za cilj uhvatiti se u koštac s tim problemom”.

„Funkcionalna bol u trbuhu benigno je, ali dosadno stanje koje utječe na svakodnevni život ne samo oboljelog djeteta nego i cijele obitelji. Ako mu se pristupi na pravi način, više od 80 % djece bit će bez tegoba i dobro.” Što se tiče liječenja i dijagnoze funkcionalne abdominalne boli, važna je poruka izbjegavanje pretjerane dijagnoze i rizika od podvrgavanja djece nepotrebnim invazivnim dijagnostičkim postupcima. Pružanje ohrabrenja i podrške pogođenoj djeci i njihovim obiteljima te, ako je potrebno, uključivanje drugih tretmana, pomoći će do 80% djece da ozdrave unutar 2 godine od posjeta liječniku.

Detaljne informacije možete dobiti na https://hdpghp.eu/zdravstvena-kampanja-na-razini-europe-o-svijesti-o-funkcionalnim-bolovima-u-trbuhu-kod-djece/