8. travnja 2024. godine započela javnozdravstvena kampanja na razini Europe o svijesti o funkcionalnim bolovima u trbuhu kod djece

Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) u suradnji s općim pedijatrijskim društvima i nacionalnim društvima za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (PGHAN) u Europi,pokrenulo je kampanju za podizanje svijesti o funkcionalnim bolovima u trbuhu kod djece.

U Hrvatskoj su nositelji kampanje Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (HDPGHP), Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Svečani početak kampanje održan je 8. travanj 2024. u 18 sati, u prostorima Hrvatskog Liječničkog Zbora, a sudjelovali su:

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček, predstavnica Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu – ESPGHAN

prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora te predsjednice triju društava:

prof. dr. sc. Aida Mujkić, Hrvatsko pedijatrijsko društvo

Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med. Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju

Izv. prof. prim. dr. sc. Orjena Žaja, Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu

Komentirajući kampanju, Ulrich Baumann, predsjednik ESPGHAN-a, navodi “ESPGHAN je multiprofesionalna organizacija čiji je cilj poboljšati zdravlje djece u Europi”.

„Promatramo svakodnevne probleme u primarnoj pedijatrijskoj zaštiti, a u ovom smo se slučaju usredotočili na uobičajeni problem funkcionalne boli u trbuhu. To može biti tako poražavajući i problematičan problem za obitelji i moramo nešto učiniti u vezi toga. Ova kampanja, zajedno sa suradnjom općih pedijatrijskih i nacionalnih PGHAN društava, ima za cilj uhvatiti se u koštac s tim problemom”.

„Funkcionalna bol u trbuhu benigno je, ali dosadno stanje koje utječe na svakodnevni život ne samo oboljelog djeteta nego i cijele obitelji. Ako mu se pristupi na pravi način, više od 80 % djece bit će bez tegoba i dobro.” Što se tiče liječenja i dijagnoze funkcionalne abdominalne boli, važna je poruka izbjegavanje pretjerane dijagnoze i rizika od podvrgavanja djece nepotrebnim invazivnim dijagnostičkim postupcima. Pružanje ohrabrenja i podrške pogođenoj djeci i njihovim obiteljima te, ako je potrebno, uključivanje drugih tretmana, pomoći će do 80% djece da ozdrave unutar 2 godine od posjeta liječniku.

Detaljne informacije možete dobiti na https://hdpghp.eu/zdravstvena-kampanja-na-razini-europe-o-svijesti-o-funkcionalnim-bolovima-u-trbuhu-kod-djece/

2024-04-09T13:34:53+02:0009/04/2024|Obavijesti|

KONFERENCIJA O ZAŠTITI PRAVA DJECE U PROMETU – GDJE SMO I ŠTO JOŠ MORAMO UČINITI?

Ured pravobranitelja za djecu je, u suradnji s Veleučilištem u Rijeci, na konferenciji Zaštita prava djece u prometu – Gdje smo i što još moramo učiniti? u povodu Nacionalnog dana sigurnosti na cestama, okupio stručnjake i predstavnike važnih institucija i organizacija iz Hrvatske (Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog autokluba, Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinike za dječje bolesti Zagreb, udruge Roditelji u akciji – RODA, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatskih cesta, Centra za vozila Hrvatske, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Rijeci te iz inozemstva (European Transport Safety Council – ETSC), kako bi raspravili stanje sigurnosti djece u prometu u Hrvatskoj i daljnje mogućnosti zajedničkog djelovanja u zaštiti njihovih prava i interesa.

Konferenciju su pratili učenici i studenti, kao i gosti i predstavnici različitih odgojno-obrazovnih ustanova, Grada Rijeke, Hrvatskih cesta, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Policijskih uprava MUP-a, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra, Općinskog suda u Rijeci, Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom i Pučkog pravobranitelja, Primorsko-goranske županije, tvrtke Rijeka plus d.o.o. Rijeka, Zavoda za hitnu medicinu, županijskih uprava za ceste, ustanova socijalne skrbi, Autokluba Rijeka, Doma mladih Rijeka i udruga.

Konferencija je, osim što je okupila brojne uvažene praktičare i stručnjake, pokazala i sinergiju i veliku želju zainteresiranih da se nastavi promišljati o ovoj temi i doprinese unaprjeđenju položaja djece kao sudionika u prometu.

Posebno je na konferenciji zamijećeno sudjelovanje predstavnika Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i njihova promišljanja o ovoj temi, na čije se stavove osvrnulo nekoliko izlagača konferencije, potvrđujući da su djeca prepoznala ključne probleme kojima se odrasli moraju pozabaviti.

Nastavak teksta u priloženom dokumentu.

2024-02-02T10:44:43+01:0002/02/2024|Obavijesti|

Održana konferencija „Uspostavljanje Barnahus modela u Hrvatskoj” – zajednički projekt Europskog vijeća i Europske unije

Dana 30.1.2024.g. službeno je započeo proces uvođenja Barnahus modela u Hrvatskoj. Jedan od glavnih dionika projekta je i Ministarstvo zdravstva republike Hrvatske. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb na konferenciji je sudjelovala socijalna radnica Klinike, Ana Isaura Radoš, mag.polit.soc.

“Barnahus“ u prijevodu sa islandskog jezika znači “dječja kuća“ te je na Islandu prvi puta i osnovan 1998. godine. Cilje Barnahus modela je omogućiti djeci žrtvama nasilja, s fokusom na seksualno nasilje, da se tijekom postupaka nadležnih ustanova i službi u cijelosti poštuju prava djece. Poglavito se to odnosi na eliminiranje sekundarne viktimizacije, ispitavanje djece u sigurnim uvjetima i od strane za to specijalno educiranih stručnjaka, a u suradnji s pravosudnim institucijama, institucijama zdravstva i socijalne skrbi, na način koji omogućava zaštitu djece i ubrzavanje sudskog postupka. Tijekom djelovanja Barnahus modela u Europi, zamijećen je niz benefita koji se odnose na povećanu efikasnost sustava i multidisciplinarne suradnje, podizanje svijesti javnosti o nasilju nad djecom te stvarnoj potrebi zaštite prava djece, kao i do povećanja broja otkrivenih slučajeva nasilja nad djecom.

Europske države model prilagođavaju vlastitim potrebama, ali poštujući osnovna načela Barnahus modela.  

Barnahus model zavisi o multidisciplinarnoj suradnji pa se tako može očekivati i određene prilagodbe u sustavu zdravstva, kao i osnaživanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika za pružanje podrške djeci žrtvama nasilja i postupanje u skladu s najvišim standardom interesa djeteta žrtve nasilja, a u cilju umanjivanja daljnje traumatizacije djece žrtava nasilja te, najvažnije, jačanja prevencije nasilja nad djecom.

Više o temi možete pronaći na linku: https://www.coe.int/sl/web/children/-/launching-conference-of-a-new-council-of-europe-european-union-project-implementing-the-barnahus-model-in-croatia-

2024-02-02T10:39:49+01:0002/02/2024|Obavijesti|

Koncert Doris Karamatić

Pacijenti, roditelji i djelatnici Klinike za dječje bolesti Zagreb Novu 2024. godinu započet će koncertom naše cijenjene harfistice i članice orkestra gradskoga kazališta Komedija, Doris Karamatić.

Koncert će se održati 1. siječnja 2024. u 10:30h na II. katu kirurgije, odjel traumatologije. Doris će nas počastiti širokom paletom svog glazbenog izričaja, od klasične glazbe, pop, rock i heavy
metala te našim pacijentima pružiti glazbenu terapiju s ciljem njihovog što bržeg i ugodnijeg oporavka.

Više o njenom opusu možete pronaći i poslušati na kanalu

https://www.tiktok.com/@dorisharp?_t=8iYgwlEFRFA&_r=1

Svi zainteresirani su dobrodošli! Doris, hvala Vam što ćete umjetnošću oplemeniti živote naših pacijenata!

2023-12-28T15:15:21+01:0028/12/2023|Obavijesti|

Konferencija o zaštiti prava djece u prometu – gdje smo i što još moramo učiniti?

Na Konferenciji o zaštiti prava djece u prometu – gdje smo i što još moramo učiniti? sudjelovao je prim. Zoran Barčot, dr.med., voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb, Referentnog centra za traumatizam dječje dobi Ministarstva zdravstva RH. Tom prilikom izlagao je o ozljedama djece u prometu, s naglaskom na težinu stradavanja. Eminentni stručnjaci i predstavnici institucija kroz izlaganja i diskusije raspravljali su o ugroženosti djece u cestovnom prometu. Izlaganja s konferencije objedinit će se u zborniku radova koji će biti objavljen tijekom naredne godine, a s ciljem doprinosa daljnjim mogućnostima zaštite djece u prometu. Više o događaju možete pročitati na sljedećem linku:

https://dijete.hr/hr/odrzana-konferencija-o-zastiti-prava-djece-u-prometu-gdje-smo-i-sto-jos-moramo-uciniti-u-rijeci/

2023-12-20T15:33:44+01:0020/12/2023|Obavijesti|
Go to Top